Voorbereidingen

In de ochtend  van zaterdag 9 september werd na de vroege briefing in het ESKADOME, het taptoeterrein ingericht met vlaggen, doeken, borden, geluid, bedrijfswagens, stoelen en overige voorzieningen. Dit werd opgebouwd door eigen leden, aanhang en bedrijven. Na eerst het gazon zelf nog te hebben gemaaid en geveegd, want dat was veel te lang, was rond 12.00 uur het terrein klaar. Cultureel centrum De Kinkel was intussen door een andere groep, omgebouwd tot kleedlocatie voor de ruim 250 verwachtte muzikanten en begeleiders.

Alle aanwezige ESKA-leden spoedden zich nog snel naar huis of gingen direct naar de Kinkel, om wat te eten, om te kleden en zich voor te bereiden. Alle korpsbegeleiders en verkeersregelaas hadden zich ook verzameld in de Kinkel en werden gebriefd met laatste instructies; naambordjes en consumptiebonnen werden uitgedeeld.

Streetparade

Rond 12.30 uur waren alle korpsen ontvangen in de Kinkel en om 13.00 uur startte ESKA als eerste met de streetparade. Het was erg warm en het hitteprotocol deed zijn werk: enkele korpsen, waaronder ook de twee jeugdkorpsen van Oranje IJsselmuiden en Jong Juliana Amersfoort, hadden ervoor gekozen om zonder uniformjas te lopen. Daarnaast was er extra water uitgedeeld aan de korpsen.

Aan de streetparade werd deelgenomen door zes korpsen; zij volgenden een iets gewijzigde route ten opzichte van 2022. Het voordeel was dat er nu vanaf Verzorgingshuis Liduina via de Dorpsstraat in één keer terug werd gelopen naar de Kinkel en niet meer achterlangs terug. Voor het publiek, maar ook de muzikanten, is dat een verbetering. Om 14.40 uur arriveerde het laatste korps weer terug bij de Kinkel.

Om 15.00 uur startte Brassband ATK Arnhem met een swingend optreden op het gazon, waar zijn in de schaduw konden staan. Over publieke belangstelling hadden zij niet te klagen.

Aalbers-Taptoe Bemmel

Klokslag 16.00 uur opende Showharmonie OBK Rhenen vanaf het bordes de taptoe met een fraai uitgevoerde openingsintrada. Hierna volgden optredens van achtereenvolgens Dice Musica ’83 uit Ter Aar, Jong Juliana Amersfoort, ESKA Bemmel, Showharmonie OBK Rhenen en Show- en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden. Het was erg warm en de muzikanten hebben behoorlijk afgezien tijdens de show, ondanks dat het gazon in de schaduw lag was de luchtvochtigheid aan de hoge kant. Desondanks zijn er mooie shows neergezet.

De publieke tribune was aanvankelijk niet zo’n populaire plaats om te zitten want deze lag volop in de warme zon, naar gelang de middag vorderde namen echter steeds meer kijkers er plaats op.

Na het laatste optreden van Oranje IJsselmuiden was er een korte programmapauze zodat zij even op adem konden komen en wat drinken, voordat de finale begon. Alle korpsen verzamelden zich op het gazon, inclusief de jeugd van Oranje IJsselmuiden. Zij hadden alleen aan de streetparade deelgenomen en geen showoptreden verzorgd. Zij speelden samen met de senioren nog een gezamenlijk slotnummer en na het gebruikelijke taptoesignaal en Wilhelmus verlieten alle korpsen op eigen muziek het taptoeterrein richting Cultureel centrum De Kinkel.

Op naar 2024!