De eerste jaren

ESKA organiseerde in 1973 de eerste taptoe in Bemmel, dat was ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de vereniging. Deze taptoe werd op eerste Pinksterdag georganiseerd, daarbij geholpen door dhr. Hendriks van schutterij BUB te Beek-Ubbergen. In de eerste jaren was dit kleinschalig met medewerking van vooral regionale muziekverenigingen en het had een hoog festival gehalte op het gazon voor Kasteel de Kinkelenburg.

In de daarop volgende jaren werd het een steeds grootschaliger en professioneler evenement en werden de deelnemers vanuit heel Nederland, België en Duitsland gehaald. De taptoe was lange tijd onderdeel van de “Bemmelse Paradepaardjes”: kermis, ponymarkt en taptoe De taptoe werd in die periode op de zaterdagavond van het kermisweekeind gehouden op het gazon voor de Kinkelenburg.

Ook namen met enige regelmaat militaire korpsen deel aan de taptoe, waaronder ook het befaamde spookpeloton van de LIMOS-kazerne van de Luchtmacht, en de korpsen van de Marechaussee, Genie, Verbindingstroepen en Politie Zuid-Gelderland.

Naar het Marktplein

Vanwege een steeds slechter wordende conditie van het gazon werd de taptoe in de jaren ’90 verplaatst naar het Marktplein. Soms moest het gazon namelijk worden afgedekt met bouwzeilen omdat het te drassig was om op te lopen. ook pallets zijn gebruikt om droge voeten te houden.

Het marktplein was groot genoeg en de akoestiek prima: door de gebouwen en harde ondergrond bleef het geluid lang hangen. Bijkomend voordeel was dat de muzikanten konden omkleden in de kelder van winkelcentrum De Assenburg, aan de rand van het taptoeterrein.

ESKA tijdens Taptoe 2002

Jubileumtaptoe [2003]

In 2003 bestond ESKA 45 jaar en werd besloten de taptoe vanwege de gelegenheid, toch weer op het gazon voor Kasteel de Kinkelenburg te organiseren. De deelnemende muzikanten van o.a. Advendo Sneek, Antonius Brunssum en HCK Haarlem konden omkleden in Cultureel centrum De Kinkel, en dat was mooi dichtbij.

Finale Taptoe 2003

Jubileumtaptoe [2008]

In 2008 bestond ESKA 50 jaar en dat hele jaar stond in het teken van feestelijkheden. Er werden kosten noch moeite gespaard voor de aankleding en programmering van deze grootse taptoe: speciale doeken werden door een WIDO-kraan als dak boven het terrein opgehangen en bekende korpsen zoals o.a. K&G Leiden, Irene Ede, ATK Arnhem maakten hun opwachting.

Finale Taptoe 2008

Taptoe [2018]

In augustus 2018 vond een verschrikkelijke gebeurtenis plaats in het gemeentehuis waardoor het noodzakelijk was om noodkantoren op het gazon te gaan plaatsen. In overleg met de gemeente is een week speelruimte gekregen waardoor de taptoe toch op het gazon kon worden gehouden. Tijdens deze taptoe werd De Kinkelenburg, het taptoeterrein en de omgeving sfeervol verlicht. Deelnemers waren Rödemus Husum (D), Arnhemband, St. Sebastianus Gendt, Excelsior Renkum en KTK Kampen.

Finale Taptoe 2018

Indoortaptoe [2019]

In 2019 werd noodgedwongen uitgeweken naar de hal De Schaapskooi omdat het gazon nog niet beschikbaar was vanwege de geplaatste noodkantoren. De aankleding van de hal was veel werk en kostte veel geld, maar het werd uiteindelijk een bijzondere editie van onze taptoe met een verrassende goede akoestiek. De streetparade verviel in dit jaar. Deelnemers waren o.a. DVS Katwijk (senioren en junioren), VIJOS Mijdrecht en Exempel Empel.

BandParade [2021]

In 2020 heerste corona en was het niet mogelijk iets te organiseren, maar in 2021 was dit over zijn hoogtepunt heen en stond ieder weer te popelen om wat te gaan ondernemen. Een taptoe zat er nog niet in: door tijdgebrek hadden korpsen geen shows kunnen instuderen. In Bemmel organiseerden we daarom de BPB’21 (BandParade Bemmel). De korpsen kwamen veelal regionaal en ook Irene Ede was van de partij.

Naast de taptoe is ook de streetparade een onlosmakelijk onderdeel van deze dag geworden.

Drieluik Streetparade-Voorprogramma-Taptoe [2022]

In 2022 konden we weer los en werd het drieluik Streetparade-Voorprogramma-Taptoe opgepakt in het centrum van Bemmel en op het gazon voor de Kinkelenburg. De route van de streetparade werd daarbij telkens werd aangepast/verbeterd. Op naar de 50e taptoe in 2025!