De eerste jaren

ESKA organiseerde in 1973 de eerste taptoe in Bemmel, dat was ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de vereniging. Deze taptoe werd op eerste Pinksterdag georganiseerd, daarbij geholpen door dhr. Hendriks van schutterij BUB te Beek-Ubbergen. In de eerste jaren was dit kleinschalig met medewerking van vooral regionale muziekverenigingen en het had een hoog festival gehalte.

In de daarop volgende jaren werd het een steeds grootschaliger en professioneler evenement en werden de deelnemers vanuit heel Nederland, België en Duitsland gehaald. De taptoe was lange tijd onderdeel van de “Bemmelse Paradepaardjes”: kermis, ponymarkt en taptoe De taptoe werd in die periode op de zaterdagavond van het kermisweekeind gehouden op het gazon voor de Kinkelenburg.

Naar het Marktplein

Vanwege een steeds slechter wordende conditie van het gazon werd de taptoe verplaatst naar het Marktplein. Soms moest het gazon worden afgedekt met bouwzeilen omdat het te drassig was om op te lopen.

Het marktplein was groot genoeg en de akoestiek prima: door de gebouwen en harde ondergrond bleef het geluid lang hangen. Bijkomend voordeel was dat de muzikanten konden omkleden in de kelder van winkelcentrum De Assenburg, aan de rand van het taptoeterrein.

Taptoe 2002

Jubileumtaptoe [2003]

In 2003 bestond ESKA 45 jaar en werd besloten de taptoe weer op het gazon voor De Kinkelenburg te organiseren. Muzikanten konden omkleden in Cultureel centrum De Kinkel.

Finale Taptoe 2003

Jubileumtaptoe [2008]

In 2008 bestond ESKA 50 jaar en dat hele jaar stond in het teken van feestelijkheden. Er werden kosten noch moeite gespaard voor de aankleding en programmering van deze grootse taptoe: speciale doeken als dak en bekende korpsen maakten hun opwachting.

Finale Taptoe 2008

Taptoe [2018]

In augustus 2018 vond een verschrikkelijke gebeurtenis plaats in het gemeentehuis waardoor het noodzakelijk was om noodkantoren op het gazon te gaan plaatsen. In overleg met de gemeente is een week speelruimte gekregen waardoor de taptoe toch op het gazon kon worden gehouden. Tijdens deze taptoe werd De Kinkelenburg, het taptoeterrein en de omgeving sfeervol verlicht.

Finale Taptoe 2018

Indoortaptoe [2019]

In 2019 werd noodgedwongen uitgeweken naar de hal De Schaapskooi omdat het gazon nog niet beschikbaar was vanwege de geplaatste noodkantoren. De aankleding van de hal was veel werk en kostte veel geld, maar het werd uiteindelijk een bijzondere editie van onze taptoe met een verrassende goede akoestiek. De streetparade verviel in dit jaar.

BandParade [2021]

In 2020 heerste corona en was het niet mogelijk iets te organiseren maar in 2021 was dit over zijn hoogtepunt heen en stond ieder weer te popelen om wat te gaan ondernemen. Een taptoe zat er niet in, door tijdgebrek hadden korpsen geen shows beschikbaar. In Bemmel organiseerden we daarom de BPB’21 (BandParade Bemmel). De korpsen kwamen veelal regionaal en ook Irene Ede was van de partij.

Naast de taptoe is ook de streetparade een onlosmakelijk onderdeel van deze dag geworden.