Historie
Kasteel de Kinkelenburg is omstreeks 1300 gebouwd, toen was het nog een verdedigbaar fort. Daarna werd het een verblijf voor de adel. De macht van de adel verdween rond 1800. Het kasteel werd door rijke particulieren verbouwd tot een villa en verloor op den duur het middeleeuwse karakter.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het kapotgeschoten gebouw in handen van de gemeente. In 1954 was de restauratie gereed. Beter gezegd, de reconstructie, want het grootste deel van De Kinkelenburg werd afgebroken en aan de hand van oude tekeningen opnieuw opgebouwd.

Kasteel de Kinkelenburg

De trouwzaal werd tot de gemeentelijke herindeling ook gebruikt voor de vergaderingen van de gemeenteraad en commissies. Deze zaal is het pronkstuk van De Kinkelenburg. Het plafond is tijdens de reconstructie beschilderd met de vier jaargetijden en de legende van Vahalis en Rhenus. Deze twee reuzen hebben volgens een legende respectievelijk de Waal en de Nederrijn gegraven.

Taptoelocatie
Vanaf de allereerste Taptoe Bemmel, in 1975, is het gazon voor Kasteel de Kinkelenburg de locatie geweest waar Taptoe Bemmel wordt gehouden. Van 1994 tot en met 2002 is echter uitgeweken naar het Marktterrein omdat de omstandigheden daar beter waren. Als het namelijk erg had geregend was het gazon onbegaanbaar en drassig. Nadat de gemeente het gazon echter had gedraineerd en opgehoogd is in 2003 besloten om met 30e jubileumTaptoe Bemmel weer op de oude locatie te organiserem.

Deze keuze heeft tot op heden goed uitgepakt. Tenslotte beschikt Bemmel hiermee over een van de fraaiste taptoe-locaties van Nederland.

Na een korte onderbreking in 2019, waarin noodgedwongen moest worden uitgeweken naar Sportcentrum De Schaapskooi (indoor-taptoe) en 2020 en 2021 toen vanwege Corona helemaal geen taptoe kon plaatsvinden, is 2022 weer een volwaardige taptoe mogelijk op deze fraaie locatie.

Parkeren
In het centrum van Bemmel is voldoende parkeergelegenheid (Kinkelplein, parkeerplein achter LIDL) en alles ligt op loopafstand van elkaar.

Taptoeterrein
Het terrein zelf is met dranghekken afgezet en voor publiek niet toegankelijk tijdens de show. Er is een tribune geplaatst die in eerste instantie is bedoeld voor genodigden (afgezet gedeelte), ouderen, mensen die slecht ter been zijn. Normaal gesproken zijn er voldoende zitplaatsen over voor ander publiek, deze kunnen niet worden gereserveerd. Voor alle andere bezoekers is er voldoende staanplaatsen langs de dranghekken rondom het terrein en is een horeca-gelegenhied met zitbanken en tafels ingericht en met zicht op het taptoeterrein.

Bezoekadres taptoeterrein

Kasteel De Kinkelenburg, Kinkelenburglaan 1, 6681 BJ Bemmel