BEMMEL – U heeft de vlag van Bemmel mogelijk al ergens in uw directe omgeving zien wapperen en nu wilt u er zelf ook een?

Bent u zich aan het oriënteren hoe uw woning of bedrijfspand te verfraaien, of krijgt u misschien nieuwe buren die u op unieke Bemmelse wijze hartelijk welkom wilt heten?

Wat dan te geven: een bloempot met chrysanten, vogelhuisje of een flesje wijn?

Nee…..geef ze een Bemmelse vlag: dat is pas een uniek kado!

Ook voor alle andere gelegenheden: uw vlaggenmast verdient een Bemmelse vlag.


Maar eerst een beetje historie over de Bemmelse Dag

Volgende Dag van de Bemmelse Vlag:
9 april 2024

Bemmel 850 jaar:
9 april 2027

De naam Bemmel komt voor het eerst voor in een oorkonde uit het jaar 1178 als “Bemele“. Godfried van Rhenen (bisschop van het Sticht Utrecht) schonk toen zijn dochter Heilwig het dorp genaamd “Bemele juxta Noviomagus” (“Bemmel tegenover Nijmegen”).

Dit was het begin van de geschreven geschiedenis van de plaats en volgens informatie van de Historische Kring in Bemmel zou dat heugelijke feit hebben plaatsgevonden ‘op de dag van de Verrijzenis des Heren’, dat is met Pasen geweest.

Het is lastig om de datum waarop deze dag in dat jaar viel, exact vast te stellen: tot aan het jaar 1583 werd de Juliaanse kalender gehanteerd, daarna werd de Gregoriaanse kalender ingevoerd.

Er zijn wetenschappelijke methoden (zie Wikipedia) om een exacte datum te kunnen vaststellen, daarvoor hebben we contacten gelegd met universiteiten, sterrenkundige en historische verenigingen.

Volgens de verkregen informatie viel eerste Paasdag in het jaar 1178 op zondag 9 april, volgens de Juliaanse kalender. Omgerekend naar de Gregoriaanse kalender zou dit op zondag 16 april zijn.

Wat nu te kiezen? Bij de voorbereidingen voor het feest Bemmel 800 stond de gemeentelijke werkgroep in 1977 ook voor dit dilemma. Men heeft toen de knoop doorgehakt en gekozen voor 9 april als officiële stichtingsdatum. Hierop zijn alle vieringen en festiviteiten in het jubileumjaar 1978 vervolgens gebaseerd. Het feest duurde een week en eindigde op 16 april. Een mooi compromis.

De Bemmelse Dag is vastgesteld op 9 april:

Dag van de Bemmelse Vlag

En iedereen hangt dan natuurlijk zijn eigen vlag uit.


De vlag van Bemmel

Gemeentewapen Bemmel
1961-2001

De vlag van Bemmel is het gemeentelijk dundoek van de voormalige gemeente Bemmel en deze werd op 2 juni 1961 per raadsbesluit aangenomen. De beschrijving luidt: wit, met op het midden drie zwarte schaaktorens, geplaatst twee en een. Het vlagbeeld is gelijk aan dat van het gemeentewapen.

Op 1 januari 2001 is Bemmel opgegaan in de gemeente Lingewaard, waarmee deze vlag als gemeentevlag kwam te vervallen. Tot 1 januari 2003 droeg de nieuwe gemeente de naam Bemmel, daarna werd het eerst Betuwestad maar na protesten van bewoners uiteindelijk Lingewaard.


Het wapen van Bemmel

Wapen van Bemmel

Het wapen van Bemmel (14 december 1931) werd gebruikt door de gemeente Bemmel totdat deze in 2001 opging in de gemeente Lingewaard. De nieuwe gemeente kreeg op 25 augustus 2001 een nieuw gemeentewapen waarin ook Bemmel was opgenomen middels de drie schaaktorens.

Het wapen kwam ook terug op de vlag van Bemmel, echter zonder de kroon en de twee schildhouders. Ook de familie Van Bemmel, die een paar bezittingen in de Betuwe had, gebruikte het wapen. Zij gebruikten het sinds 1551, dat wapen bevat echter één windhond als helmteken.

De blazoenering van het wapen van Bemmel luidde als volgt:

Het schild is zilver van kleur met daarop drie schaaktorens, of bemmels, staande twee bovenin en een onderin. Het schild wordt gedekt door een gouden gravenkroon bestaande uit drie bladeren met daartussen twee parels: een adel- en helmkroon. Als schildhouders twee hazewindhonden die van het schild weg kijken, beide zijn bruin van kleur en hebben een rode halsband voorzien van een gouden rand en ring.


Zo zit het met de Bemmelse Vlag

Wanneer kun je het beste vlaggen?

Avondvierdaagse, Buurtfeest, Carnaval, Dweildag (mits Dweilvlag niet voorhanden!), Jubileum, Feestdag, Kermis, Kortebaandraverij (mits KorteBaandraverijvlag niet voorhanden), Loterij gewonnen, Nationale feestdag (i.c.m. driekleur), Ponymarkt, Straatfeest, Taptoe, UIT markt Bemmel, Verjaardag, Weekeind, Wielerronde of gewoon als het mooi staat bij jouw woning, bedrijfspand, flat, BnB, garage, luifel, feesttent, vakantiehuis etcetcetc…

 • verkrijgbaar in drie maten (100x150cm, 150x225cm en 200x300cm)
 • gemaakt van goede kwaliteit doek
 • degelijk afgewerkte omzoming en bevestigings-ogen
 • bedrukt met het oorspronkelijke logo van Bemmel
 • UV-bestendig en met diepe kleuren
 • ESKA koopt deze collectief in bij een lokale leverancier
 • ESKA verwerkt de verkregen korting in een gereduceerde prijs
 • een deel van de opbrengst gaat naar de clubkas van ESKA
 • we leveren uit voorraad (zolang de voorraad strekt)
 • afhalen is op afspraak mogelijk
 • we kunnen de vlag ook langsbrengen
 • betalen kan op factuur, contant of via Tikkie
 • iedereen mag de vlag uithangen (zolang je in Bemmel woont)
 • de vlag mag ook na zonsondergang gewoon blijven hangen
 • je moet de vlag bij een ander laten hangen

Je komt ze intussen overal tegen


Leveren op bestelling, beperkte voorraad

ESKA verzamelt en bundelt alle bestellingen tót er voldoende zijn om aan de minimale ordergrootte te komen. We bestellen méér dan nodig is en beschikken dus meestal wel over een kleine voorraad.

Zodra u heeft besteld ontvangt u hiervan een bevestiging. Wij informeren u vervolgens over de locatie en het moment waarop de bestelde vlag kan worden opgehaald of afgeleverd.


Contactgegevens

Voor vragen over levertijden en maatvoering kunt u bij ons terecht via emailadres bemmelsevlag@eska.nl
Afhalen gaat in overleg.


Tarieven

Maten (h x b)TypeToepassingPrijs p.st.
100 x 150cmKleinvoor gevelmast€ 30
150 x 225cmMiddelvoor vlaggenmast tot 7 meter€ 45
200 x 300cmGrootvoor vlaggenmast hoger dan 7 meter€ 100
(prijzen m.i.v. 30-03-2023)

Bestellen